نگاه کلان و سیاستی به کشاورزی و حوزههای مرتبط با آن (غذا، نساجی و …) از جمله نیازهای علمی کشور است. به عبارت دیگر، جامعه علمی ما باید نسبت به تألیف و انتشار تحلیلهای سیاستی با هدف راهنمایی سیاستگذاران توجه بیشتری داشته باشد. در اینگونه آثار علمی، ضمن معرفی مفاهیم اصلی حوزه و معرفی مطالعات موردی داخلی و خارجی، روندهای گذشته و شرایط و نیازهای احتمالی آینده بررسی شده و به نقد سیاستهای موجود یا پیشنهاد راهحلها و سیاستهایی متناسب با مسائل موجود پرداخت میشود.
سید رضا فاطمیامین و اشرف مرتضایی در کتاب «برنامه راهبردی زنجیره تأمین فراوردههای غذایی» که در سال ۱۳۹۲ توسط جهاد دانشگاهی (واحد شهید بهشتی) منتشر شده است نگاهی سیاستی به مقوله تأمین غذا در جمهوری اسلامی ایران داشتهاند. در این کتاب، اطلاعات سیاستی در حوزه فراوردههای غذایی به تفصیل مورد بحث قرار گرفتهاند. در این راستا به مقولاتی همچون گروههای فراوردههای غذایی (غلات و حبوبات، لبنیات، روغنهای خوراکی، شکر، فراوردههای میوه و سبزیجات، گوشت و فرآوردههای پروتئینی و …)، استانداردهای فراوردههای غذایی، وضعیت بازار فراوردههای غذایی در کشور (الگوی مصرف، تنظیم بازار و …)، فناوریهای مورد استفاده در صنایع غذایی، منابع انسانی، فیزیکی و طبیعی موجود و مورد نیاز صنایع غذایی در کشور و وضعیت صادرات و واردات فراوردههای غذایی پرداخته شده است. سپس اهداف و ارزشهای یک سیاست ملی در حوزه فراوردههای غذایی همچون حفظ استقلال کشور، پایداری، بهرهوری، خودسازماندهی، توازن در توزیع فرصتها و منابع و کاهش فساد بررسی شده و راهبردهایی برای اصلاح وضعیت صنایع و فراوردههای غذایی پیشنهاد شده است. به علاوه، نتایج مطالعه تطبیقی سیاستهای مشابه در کشورهای ترکیه و استرالیا ارائه شده است و راهبردهای حمایتی برخی کشورها همچون امریکا، اتحادیه اروپا، استرالیا و برزیل در حوزه لبنیات، گوشت و شکر بیان شدهاند.
در پیشگفتار کتاب آمده است «صنایع غذایی به عنوان حلقه واسط بین کشاورزی و دامپروری با مصارف نهایی، نقش مهمی در مدیریت زنجیره و توازن تولید و مصرف دارند. صنایع غذایی اطلاعات بهتری از انتهای زنجیره (تقاضا و سلایق مصرف کنندگان) داشته و میتوانند به تنظیم برنامههای تولید در بخش کشاورزی و دامپروری کمک شایانی کرده، اتلافها را کاهش داده و تخصیص منبع را بهبود دهند.» این کتاب حاصل بخشی از پروژه کلان «برنامه راهبردی صنعت و معدن و تجارت» است که با همکاری دانشگاه شهید بهشتی (ره) به انجام رسیده است.
